主 讲 人 许超
开始时间 2017-07-25 14:00
结束时间 2017-07-25 15:00

数学学院学术报告

报告题目:Intelligent Robotic Locomotion: From Dynamic Walking to Autonomous Flight

报告时间:2017年7月25日(周二)下午14:00点-15:00点
报告地点:创新园大厦A1101
报告人:许超   浙江大学
校内报告联系人:王磊      联系电话:84708351-8137
报告摘要:
Robotic locomotion is any of a variety of movements or methods that artificial machines use to transport themselves from one place to another, such as walking, rolling, swimming, flying, and etc. The ultimate scientific goal of robotic locomotion is to enable artificial machines both making decisions and taking movement actions in a fully autonomous way via ubiquitous computing. In this talk, I will cover working progress in the robotics group of the Institute for Cyber-Systems & Control (CSC), Zhejiang University, mainly including three recent research projects, i.e., the humanoid robots “Wu & Kong” playing Ping-Pong, the quadruped robot “Chitu” - the horse of hero, and the shepherd robot “Z-Hawk” for the IARC mission 7, respectively in various locomotion categories of bipedal, quadruped walking and flight.
报告人简介:许超博士,浙江大学控制科学与工程学院副教授、求是青年学者、博士生导师。2002年毕业于沈阳航空航天大学机械工程系获工学学士学位,2005年毕业于浙江大学数学系获理学硕士学位,2010年毕业于美国理海大学机械工程与力学系获博士学位,随后加入浙江大学智能系统与控制研究所(CSC),现任副所长,兼任工业控制系统安全技术国家工程实验室秘书长、网控空间安全教育部B类重点实验室副主任。先后主持承担自然科学基金、863以及上海航天科技创新基金项目十余项,目前担任《工业与管理优化》期刊(Journal of  Industrial & Management Optimization,简称JIMO,SCI检索期刊)执行主编(Managing Editor)。许超博士曾获美国工程院高峰论坛最佳海报奖、美国控制会议最佳学生论文奖提名、ICCAS杰出论文奖(2013年)、布朗大学国际研究院 Fellowship、浙大信息学部教师奖等多项荣誉。作为指导老师,他曾带领学生团队获得国际空中机器人大赛第一名(2016年)、全国光电设计大赛一等 奖(2016年)等多项荣誉称号。许超博士是浙江大学工业控制技术国家重点实验室固定研究人员、浙江大学量子信息交叉研究中心筹备委员会成员。
目前主要研究方向为:计算最优控制(应用领域包括:机器人、流体力学和量子物理);无人系统;流体中的信息技术。